Medicii, nud în fața pandemiei: protestul inedit pentru a marca lipsa echipamentelor de protecție

de: Alexandru Puiu
28 04. 2020

La câteva luni după începerea pandemiei în multe dintre colțurile lumii, medicii din multe țări dezvoltate se confruntă cu o lipsă acută de echipamente de protecție. Din acest motiv, s-au aruncat la proteste creative.

În timp ce guvernanții din mai multe țări discută de relansarea economiei și deschiderea activități în mai multe domenii de activitate, medicii continuă să fie privați de echipamente de protecție. Nici chiar cei care activează independent, în domenii precum stomatologie, nu au de unde să-și cumpere măști, mănuși și alte echipamente de protecție. Partea ciudată este că această situație dificilă se întâlnește în țări precum Germania și Franța, iar medicii au găsit forme creative de protest.

Astfel, un grup de medici din Germani a inițiat un protest online prin postarea de fotografii nud, pentru a atrage atenția asupra lipsei echipamentelor speciale de protecție cu care se confruntă la nivelul întregii țări. În contextul pandemiei de Covid-19, medicii stomatologi din Franța au inițiat un protest online similar și s-au afișat în pielea goală.

Numindu-și protestul „Neputință goală” (Blanke Bedenken), membrii acestui grup de medici germani au afirmat că s-au simțit expuși riscului la infecția cu coronavirus și spun că apelurile lor, lansate deja de mai multe luni, au rămas nebăgate în seamă. „Nuditatea este un simbol al vulnerabilității noastre fără protecție”, a explicat Ruben Bernau pentru publicația ArzteZeitung, unul dintre medicii de familie care participă la protest.

Doctorii care participă la protest s-au fotografiat dezbrăcați în propriile cabinete medicale, cu părțile intime acoperite cu dosare, aparatură medicală sau suluri de hârtie igienică. Din câte se pare, medicii germani au fost inspirați în demersul lor de acțiunile unui medic francez, Alain Colombié, care de asemenea s-a pozat nud în cabinetul său medical, descriindu-se pe sine și pe colegii săi din sistemul sanitar drept „carne de tun” în lupta contra pandemiei. Încă de la sfârșitul lunii ianuarie au insistat medicii nemți pe obținerea de echipamente de protecție de la autorități, dar rugămințile lor au rămas fără răspuns.